2016. február 11., csütörtök

Bölcsességfog műtét után fülfájás

Persze akadnak olyanok is, akik minden gond nélkül vészelték túl a bölcsességfog húzást. Műtét után előforduló tünetek, jelenségek A helyi érzéstelenítő miatt a nyelv, áll és az ajak zsibbadása történik, melynek hatása náhány órán át tart, majd elmúlik. Ezalatt az idő alatt enni nem szaba mert az érzéstelenség miatt könnyen a nyelvünkre, arcunkra haraphatunk, ezzel újabb fájdalmas sebeket okozva. Mint minden más műtét esetében, természetesen itt is gondolni kell bizonyos kockázatokra, amelyeket a műtét előtt végig kell gondolni. Ezért kell előzetesen megvizsgálni, hogy a bölcsességfog közel van-e az idegekhez és hogy a távolság veszélyt jelenthet-e az idegpálya számára.


Műtét után rögtön rohantunk borsót venni, de alig értünk haza már kellett cataflam. Sebészi bölcsességfog húzások után nem ritka az arc duzzanata a műtét oldalán. Ezt hideg borogatással csökkenthetjük. Néhány jégkockát csomagoljunk tiszta ruhába, és pár percig jegeljük vele az arcunkat.


A műtét után nem nagyon volt kedvem enni. Másnap reggel jöhetett némi gyümölcspép (ha nincs otthon friss, reszelhető gyümölcs, tudom ajánlani a decathlonos pépeket, vagy a Sió Vitatigrisét), én törtem bele babapiskótát is, így valamivel laktatóbb lett. Előfordulhat, hogy néhány évvel hamarabb vagy később indul meg az előtörés, ez még teljesen normális. Műtét után 3-napig Corsodylos öblögetés volt előírva naponta 2x, ami nagyon sokat segített.


Bölcsességfog műtét után fülfájás

Volt, hogy a Cataflam nem sokat ért, mert fájt-lüktetett a seb, de a szájvíz szépen megnyugtatta. Duzzanat ellen kaptam tőlük a műtét után Suprastin tablettát (allergiagyógyszer egyébként) azt kb. Zavarhatják a különben egészséges szájat, zsúfoltságot és más kellemetlen tüneteket (pl. fejfájás) okozva. Ezekben az esetekben az eltávolításuk javasolt, még mielőtt teljesen kinőnének.


Ha a bölcsességfog számára nincs (elegendő) hely a fogsorban, előtörése akadályozott, így előfordulhat, hogy csak részben vagy egyáltalán nem tud előtörni. Erősen gyulladt bölcsességfog eltávolítás esetén első alkalommal a fogorvos antibiotikumot írhat elő, hogy a gyulladás valamennyit csökkenjen a műtét idejére. Az erősen gyulladt fog környezete nehezen érzésteleníthető, így ilyen állapotban műtét csak nagyon ritkán végezhető. A bölcsességfog előtöréséhez kapcsolódó fájdalom.


Az is gyakori megfigyelés, hogy mandulaműtét után a fülbe sugárzó fájdalom már nem is a műtéti sebzés miatt áll fent, hanem a garatíveken megjelent aphtak a fájdalom. Mivel a szövetek bizonyos mértékben roncsolódnak a beavatkozás során, így teljesen természetes, ha szervezetünk fájdalommal reagál. A szívás egyenértékű az öblögetéssel, ami a műtét után szigorúan kerülendő! A foghúzást követően tiltott nyers tej, valamint különböző típusú tejtermékek (joghurt, vaj, túró, sajt, stb.) fogyasztása. Fórum, tapasztalatok, kérdések, válaszok.


Bölcsességfog műtét után hány nappal lesz egy kicsit jobb? Ha komolyabb csontműtét van kilátásban, érdemes aznapra szabadságot kivenni, a műtét után otthon pihenni. Homeopátiában otthonos pácienseknek ilyenkor előkészítésként Árnika Montana és Symphytum homeopátiás szer javasolható, mely gyógyszerek megkönnyítik a műtétet, segítik a gyógyulást. Mondta az orvos, hogy előfordulhat szájzár, de azért próbáljam mozgatni a számat, de itt jön a gond. Ha mozgatom, edzem az állkapcsom, akkor érzem, hogy a friss seb helyén vmi nem stimmel.


Bölcsességfog műtét után fülfájás

Betegtájékoztató műtéti fogeltávolítás után. Műtét utáni teendők - a műtétet követően fájdalomcsillapító alkalmazása szükséges (pl. Cataflam, Advil Ultra Forte). Bizonyos esetekbenantibiotikum szedése is javasolt (pl. Dalacin).


Szerencsés esetben elég lesz majd a későbbiekben az orvos által ajánlott, vagy receptre felírt fájdalomcsillapító hatása ahhoz, hogy nyugodt, fájdalommentesen gyógyuljon a fog helye. A feszegetés után mondta, hogy jön egy kis fúrás, amiből szintén semmit nem éreztem, csak hallottam a fúró hangját. Még egy kis feszegetés, és mondta, hogy na, kinn is van. Onnantól kezdve, hogy felvágta az ínyt, körülbelül perc telt el és már kinn is volt a fogam.


Bölcsességfog műtét után fülfájás

Ezután is együnk lágy állagú élelmiszereket pár napig. Szeretném segítségét kérni az alábbiakban. A tünetek rendszerint egy pár nappal, egy héttel a felső légúti hurut kialakulása után jelentkeznek, de lehet azzal egy időben. Az esetek többségében orr-garatüreg-gyulladás és mandulagyulladás is fennáll.


Félreismerhetetlen panasz a sajgó, majd erősödő fülfájás , a külső hallójárat megnyomása fájdalmas.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések