2016. december 12., hétfő

Eladott ingatlan utáni adózás 2019

Ha valaki ingatlant ad el, költségekre is számíthat. Különösen fontos ez akkor, ha a befolyt összegből másik lakást vásárolna, esetleg még hitelt is venne fel mellé. Miután egy korábbi bejegyzésünkben már tisztáztuk, hogy ingatlan vásárlása esetén mennyi illetéket fizetünk, most az ingatlan eladása utáni adózás szabályaira is kitérünk.


AZ Origoingatlan ingatlanadó kalkulátor szolgáltatása segít kiszámolni, hogy az eladott ingatlan után milyen esetekben és mennyi adót kell fizetni. Az ingatlan eladása után fizetendő adó mértéke függ a szerzés és az eladás között eltelt időtől, valamint az ingatlanhoz kapcsolódó bevételek és költségek. Nem kell az ingatlan értékesítéséből származó bevételt bevallani, ha a költségek elérik vagy meghaladják a bevételt, vagy az ingatlanértékesítés adómentes, illetve ha a tulajdonban tartás időszaka az öt évet eléri. Az ingatlan (lakóház, lakás) értékesítése esetén csak akkor kell adót fizetnünk (személyi jövedelemadót, mely jelenleg mértékű), ha az eladás során jövedelmünk keletkezik. Előre is köszönöm a segítséget!


Erre figyeljen az adóbevallásban! Az adóhatóság által készített szja-bevallás tervezete nem minden jövedelmet tartalmaz, így érdemes még a május 22-i határidő előtt ellenőrizni azt. A magánszemély ingatlan és vagyoni értékű jog átruházásából (a továbbiakban: ingatlanértékesítés) származó jövedelmét a bevételből kiindulva, a költségek és a tulajdonban tartás időszakát figyelembe véve kell meghatározni – emlékeztet tájékoztatójában a NAV. Az ötéves szabály korlátai. Bármilyen minőségben is adjuk el tehát az ingatlanunkat, ez a szerzési időponton nem változtat.


Eladott ingatlan utáni adózás 2019

A kedvezőbb ötéves szabály alkalmazásának a feltétele az szja-törvény 62. A legegyszerűbb talán az, ha nyitsz egy bankszámlát (vagy ha hosszabb távra eltenné akkor államkincstári számlát, vagy bármilyen befektetés típusú terméket), és az eladott ingóságok és ingatlan után is azt kéred a vevőktől, oda utalják a vételárat. A Zalaegerszegi, ZALA MEGYEI ingatlanok specialistái vagyunk. A leghitelesebb, ha ehhez egy ingatlanértékbecslő véleményét is be tudjuk mutatni.


Szemben az állami kalkulációval, ő nyilván számolni fog az elmúlt egy-két év áremelkedésével vagy azzal, ha az ingatlan valamiért a környező lakások átlagánál nagyobb értéket képvisel. Ingatlanban és Hitelben itthon vagyunk. Az örökölt és vásárolt ingatlan eladása után fizetendő SZJA-t kiszámíthatja az alábbi kalkulátor segítségével. Ha éven belül az Ön által eladott lakóingatlan helyett kevesebb értékű lakóingatlant vásárol Önnek visszterhes vagyonszerzési illetékfizetési kötelezettsége nem keletkezik.


Vannak olyan esetek, amikor valóban megúszhatja az adófizetést az eladott lakás tulajdonosa. De most nem csak erről szólunk. Az ingatlan értékesítésből származó jövedelem vagyonátruházásból származó jövedelemnek minősül, amellyel kapcsolatos bevallási és befizetési kötelezettségének a magánszemély évente egyszer tesz eleget az éves bevallás benyújtására. Mikor kell személyi jövedelemadót fizetni?


Lakás, lakóház vagy egyéb ingatlan (pl. építési telek) eladása személyi jövedelemadó-fizetési kötelezettséget jelent az eladónak, az eladásból származó. Ha az örökhagyó nem rendelkezett másképp (tehát nincs végrendelet), a törvényes öröklés szabályai érvényesülnek. De mit is jelent ez pontosan, mennyi ideig tart és hogyan, milyen feltételekkel adható el egy örökölt ingatlan ? Az ingatlan értékesítéséből származó jövedelmet úgy kell meghatározni, hogy bevételből le kell vonni azokat a kiadásokat, amelyek az eladott ingatlannal összefüggésben az eladónál igazoltan felmerültek. Az éven belül vásárolt, és most eladásra kerülő ingatlanok után azonban kell adót fizetni.


Az ilyenkor befizetendő adó az ingatlan vásárlástól eltelt idővel arányosan, évente csökken. Az alábbi táblázat segítségével könnyen megérthető, hogyan csökken év alatt az adó alapja. Ha a vevő a nyilatkozatában foglaltakat (azok bármelyikét) nem teljesíti, a vételi szerződésben meghatározott árat nála ingatlan átruházásából származó jövedelemként kell figyelembe venni akkor, amikor a nyilatkozata szerinti vállalást megszegte. Az (1) bekezdés rendelkezései szerint befizetett adóból visszajár (vagy nem kell azt megfizetni) az ingatlan , vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem azon része utáni adó (lakásszerzési kedvezmény), amely összeget a magánszemély saját maga vagy közeli hozzátartozója, volt házastársa részére a. A kérdésem az lenne, hogy az adózás szempontjából figyelembe veszik-e, hogy a fiam nevére vásárolt ingatlant az általam eladott ingatlan összegéből vásároltuk? Válaszát előre is köszönöm.


Lakáskiadás adózásánál kétféle adózási mód közül választhatunk: a -os költséghányad és a tételes költségelszámolás. A lakástulajdonos fejével gondolkodva roppant könnyű összekeverni és összemosni ezt a kettőt, aminek viszont NAV büntetés lehet a vége. Az ország ingatlanhirdetési központja, jelenleg több százezer hirdetéssel. Mi dönti el, hogy mennyi adót kell fizetnünk termőföld értékesítése után?


A válasz kicsit összetett, hiszen befolyásolja, hogy hogyan jutottunk a földhöz, meddig volt a tulajdonunkban, milyen költségeink merültek fel a tulajdonban tartás időszaka alatt az ingatlannal kapcsolatban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések