2015. május 20., szerda

Áttelelő virágok

Az évelő virágok átlagosan 3-hétig virágoznak, vonzó lombozatuk fokozza a látványt. Az évelő növények lehetnek alacsony méretűek, sziklakerti évelők , a talajon kúszók, szőnyeget alkotók, talajtakaró évelő , magas növekedésűek, évelőágyi évelők , díszfüvek, lomjukkal és virágokkal díszítők pl. A virágok színe alapvetően liláskék, de kapható már fehér és levendula színben is. Elhelyezésénél figyelj arra, hogy nagy cserepet vagy függőkosarat kapjon, és szélvédettebb helyen legyen, ahol azért sokat süt a Nap, mert a nyári zivataroktól könnyen lepotyognak a virágai. A kertben áttelelő évelő növények közül talán az őszirózsák (Aster) azok, melyek a legtöbb virágot és legszebb színfoltot adják.


Áttelelő virágok

Röviden azt jelenti, hogy az egyéves, egyéves- áttelelő és a kétéves növények teljes életciklusuk teljesítéséhez, fiatal korban bizonyos ideig alacsony hőmérsékletet igényelnek. Tehát ahhoz, hogy virágozzanak hideghatás kell, hogy érje őket. Ennek a hideghatásnak a nagysága és időtartama fajonként eltérő. A zöldségek őszi ültetésének két módja van.


Az egyik a koraőszi ültetés, amikor még a jó időben, nagyjából október elejéig vetjük el a magocskákat, a spenótot, sóskát, a salátát és a kelkáposztát, valamint az őszi fokhagymát. Igaz még kellemesen meleg nyári időnk van, de már nyakunkon a szeptember és ezzel az ősz kezdete is. Csak a fenyők zöldje töri meg a fehér egyhangúságot, a tarka virágok és pillangók „téli álomra” hajtották fejüket.


Áttelelő virágok

Bizony, távolinak tűnik most a tavasz, amikor majd ismét gyönyörködhetünk színpompás kedvenceinkben. A tél folyamán gyakran vágyakozunk a tavaszi és nyári napsütésben pompázó színes virágok után. Néhány növényfaj azonban a téli hideg hónapokat is virítva vészeli át, ezzel vidámabbá téve balkonjainkat. Nyári vetésre, áttelelő ! Hosszú tenyészidejű, nagy termőképességű, áttelelő fajta.


A külső héj színe barna, húsa fehér, enyhén csípős ízű. Friss fogyasztásra ajánlott. Sign in to like videos, comment, and subscribe. Tavasszal a legkorábban szedhető. Vaskos szára árkolt és csöves.


Levélkéje viszszás tojásalakú, 2–cm. Hydatophyta – az áttelelő szervek vízben vannak. Helophyta – az áttelelő szervek a víz fenekén vannak. Hemitherophyta – az évelőkhöz hasonlóan áttelelnek, de csak egyszer (ekkor még általában nem is virágoznak), a második év végén azonban elhalnak és csak a magok maradnak meg (kétévesek, kétnyáriak).


A földben áttelelő liliomokat nyár végén, ősszel ültessük el. Az augusztus végi esőzésekkel ugyanis megszűnik a hagymák nyugalmi állapota. A hagymák új gyökereket, friss hajtásokat fejlesztenek, és a fagyok beálltáig kellőképpen megerősödnek. Egyike azoknak a magas növényeknek, amelyek szép tornyokba nőnek, leggyakrabban mutatós kék virágjuk van. Egy tipikusan szárazság és napfénytűrő növény, amely tavasz végén bontja ki gyönyörű virágait.


Webshopunk célja, hogy közvetlenül otthonából tudjon jó minőségű, erős, egészséges növényeket rendelni, és ezzel már csak a növényápolás, vagy kerti munka marad hátra. A kén a lisztharmat gombák áttelelő alakját pusztítja és atkagyérítő hatása is jelentős. A gombaölő szeres lemosást legkésőbb piros bimbós állapotig el kell végezni, mert később, mikor már az apró levelek, virágkezdemények kibomlanak, a szer. Az almát gyakorlatilag minden lágyevő, tehát rovarokat (is) fogyasztó madár kedveli, így nagy segítséget nyújthat a vonulás helyett áttelelő madaraknak (pl. barátposzáta, házi rozsdafarkú, csilpcsalpfüzike).


Az utóbbi években a virágok szép színe miatt nőtt a kereskedelmi forgalmuk. Könnyen ápolható növény és jól alkalmazkodik a kertekben, virágai heteken át díszítenek. A japán orchidea a részben árnyékos helyet, az egyenletes talajnedvességet és a laza, humuszban gazdag talajt kedveli. A növények kiválasztása főleg attól függ, hogy milyen felületre szeretnénk futtatni.


Fontos szempont a növény és a támrendszer méretének összehangolása, hiszen például egy kaccsal kapaszkodó növény nem tud felfutni egy vaskosabb gerendára, míg egy erőteljes növekedésű, nagy tömegű futónövény (pl. lilaakác) összetöri a vékonyabb virágrácsot. Védett mikroklímában Magyarországon is biztonságosan áttelelő nagy bokor vagy kisebb fa, számos feltűnő és vonzó tulajdonsággal. Látványosan gazdag virágzása a nyár végére esik, őszi lomszíneződése jelentős és idős példányok foltokban hámló kérge is különlegessé teszi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések