2015. május 14., csütörtök

Egyes meghatározott juttatások 2019

Az egyes meghatározott juttatások adóalapja nem kerül módosításra. SZJA, 1 SZOCHO, azaz 4-os adóteher. Idetartozik a SZÉP-kártya keretösszeget meghaladó része. Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárba befizetett összeg. Továbbra is egyes meghatározott juttatásként adózik azonban a SZÉP kártya juttatások egyedi, illetve rekreációs keretösszeget meghaladó része.


Hogyan tudja a fenti elemekkel megtartani az idei juttatások nettó értékét? Béren kívüli és egyes meghatározott juttatások. Ez a rendelkezés csak az előző évre vonatkozó munkabérre, jutalomra, vonatkozik. Cafeteria, egyes meghatározott és adómentes juttatások. A leglényegesebb változás, hogy tovább folytatódik a tavalyi év során megkezdett folyamat a cafeteria rendszer leegyszerűsítésére, leépítésére.


Nem minősül egyes meghatározott juttatásnak a korábban az Szja tv. A SZÉP-kártyán adható juttatások esetében tehát a jelenlegi 3-os adóteher a 1 -os szocho mellett jövőre 3-ra, a 1-ra csökkenő szocho esetén pedig 3-ra módosulhat. A törvényjavaslat szerint az ún.


Egyes meghatározott juttatások 2019

A könnyebb áttekinthetőség kedvéért táblázatba foglaltuk az egyes elemeket, amelyeket még használhatnak a vállalkozások kedvezményes adózás mellett. A munkáltatói juttatások alatt azokat az egyes meghatározott juttatásokat értjük rajtuk, amelyek már korábban is ebbe a juttatási kategóriába tartoztak (és nem az adóváltozások miatt átminősített volt béren kívüli juttatásokra). Adóterhük idén 4százalék. Itt megmarad az adóalap bruttósítása, tehát a juttatott összeg 18-szorosa után kell fizetni SZJA-t és 1 SZOCHO-t. Egyes meghatározott juttatások.


Ez az együttes keret továbbra is a juttatások nettó értékére vonatkozik. Ezen maximum összeg felett az egyes meghatározott juttatásokra vonatkozó adóterhek az irányadóak. Szűkül az adómentes juttatások köre?


Az egyik körbe azok a juttatások tartoznak, melyeket néven nevezve sorol az adótörvény ebbe a 4 közteherrel adózó kategóriába. Ezek azok a juttatási elemek, amelyek 4-os adóval korlátlanul adhatóak, viszont az ide tartozó elemek köre jelentősen változott. A hatályos adóteher (4) nem változik. Szinte minden juttatást kivezettek az egyes meghatározott juttatások köréből. A béren kívüli juttatások köre tágabb az szja törvény definíciójánál és nem azonos a köznyelvben cafeteriaként említett juttatásokkal.


Az összes közteher tehát 4százalék. A piros szín a törölt a kék az újonnan beiktatott a fekete a változatlan szövegrészeket jelöli. Ugyan még várhatók módosítások (például a SZOCHO csökkenése, illetve a SZÉP-kártya szélesebb körű felhasználhatósága), ezért korai lenne a pánik, de az biztos, hogy súlyos megszorítások fogják jellemezni a jövő évben adható béren kívüli- és.


A cafeteria így lényegében megszűnhet, illetve néhány elemre (kiemelten a SZÉP-kártyára) korlátozódhat. Eltelt fél év az egyes meghatározott juttatások korlátozásának bevezetése óta. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, sok munkáltató továbbra is fontosnak tartja a dolgozói juttatásokat, sok esetben még azon az áron is, hogy a juttatás összegét le kell számfejteni a dolgozó munkaviszonyból származó jövedelmeként. A juttatások összege többnyire a minimálbérhez igazodik.


Megszűnik többek között a 100. A munkáltatói juttatások közé azokat az egyes meghatározott juttatásokat értjük, amelyek már korábban is ebbe a juttatási kategóriába tartoztak (és nem az adóváltozások miatt átminősített volt béren kívüli juttatásokra). A helyi utazási bérlet mint egyes meghatározott juttatás 4-os kifizetői adóval jövőre megszűnik és bérként lesz adóköteles.


Egyes meghatározott juttatások 2019

SZÉP-kártya három alszámlájára utalt támogatás minősül kedvezményes közteher-fizetés mellett adható béren kívüli juttatásnak. A készpénz cafeteria megszűnése miatt hatályon kívül kerül az éves keretösszeget meghatározó rendelkezés. Erzsébet-utalvány, nyugdíjpénztári-egészségpénztári hozzájárulás, iskolakezdési támogatás, helyi bérlet stb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések