2015. május 18., hétfő

Fogműtét után mit lehet enni

Mivel egy, vagy akár több fog eltávolítása után az a legfőbb cél, hogy a sebet megóvjuk a gyulladástól, ezért általánosságban elmondható, hogy kerülnünk kell az apró szemcsés, magvas vagy túl kemény élelmiszereket, melyek könnyen felsérthetik a területet vagy akár a sebbe jutva gyulladást is előidézhetnek. Szerencsétlenségemre most jött ki teljesen a 4. Az onkológus azt mondta, a sugárkezelés után két évig nem lehet fogat húzni. Nem szabad enni , ameddig az érzéstelenítő hatása tart, ugyanis komoly problémák, sérülések léphetnek fel. Tömény szeszes ital fogyasztása tilos, mert jelen esetben a vérzést indítaná be.


A műtét után érezhető éles, kiálló részek a műtéti területen nem fogdarabok, hanem az egykor a fogat tartó,hátramaradt csontos falat lehet a nyelvvel tapintani. Ez az ínnyel fedett éles csontszél rendszerint néhány hét alatt önmagától lekerekedik, elsimul. Ha nem így történik, később el lehet távolítani.


Kezelés előtt érdemes enni , ugyanis ha a vércukorszintünk alacsony, a beavatkozás előtt jobban fogunk izgulni. Valamint vannak olyan szájsebészeti kezelések, amely után nem ehetünk, így jobb, ha előtte fogyasztjuk el az ebédünket. A foghúzás még a fogorvosoknak sem a kedvenc tevékenysége, de a nem egészséges fogakat, amiket már nem lehet megmenteni kár aszalgatni, jobb idejében megszabadulni tőlük.


Foghúzás után mit lehet enni és mit kell kerülni? Másrészt bizonyos kezelések után egy ideig nem szabad enni , így jobban járunk, ha nem farkaséhesen ülünk be a fogorvosi székbe. Nem tanácsos nehéz, zsíros ételeket enni , ne terheljük le a szervezetünket az emésztéssel.


A legfontosabb viszont az, hogy a fogászati kezelés előtt mindenképpen mossunk fogat! Egyéni érzékenységtől függően, a műtét után egy-két nappal elkezdhet a beteg szilárd táplálékot fogyasztani. Fontos odafigyelni az étel hőmérsékletére, mert a torokban nyílt sebek vannak, amitől az sokkal érzékenyebb a hőre, tehát a megszokottnál langyosabban kínáljuk az ételeket. A beavatkozás után a véralvadék kiesését idézheti elő, ha szívogatjuk vagy piszkáljuk a kihúzott fog helyét.


Ez természetesen a cigarettázásra, szivarozásra, pipázásra is vonatkozik, ráadásul dohányzás közben káros anyagokkal telítődik a szájüregünk, ami egyáltalán nem támogatja a gyors sebgyógyulást. Esetleg szájsebészeti műtéted volt, és a fájó, duzzadt a heg? Vagy implantátum beültetésre vállalkoztál, és most a szájsebészeti műtét után nem tudod mit lehet tenni, enni , inni, milyen fájdalomcsillapítót vehetsz be, és főleg mikor és miként moshatsz fogat?


Előfordul, hogy egy fogat már nem lehet megmenteni: ilyenkor nem marad más hátra, mint az eltávolítása. A foghúzás a mai modern érzéstelenítő eljárásoknak köszönhetően szerencsére már nem fájdalmas, a rendelőből való távozás után azonban nem árt néhány napig fokozottan odafigyelni, hogy a lehető legkevesebb kellemetlenséggel és a leggyorsabban tudjon. Varratszedésre egy hét után mehettem.


Fogműtét után mit lehet enni

Ez már semmiség, csak nyitottam a számat és kivágták a cérnákat, alig éreztem. Utána már bármit lehet enni. A második alkalom ugyanígy zajlott, kicsit rosszabbul viseltem, mert melegebb volt, ilyenkor könnyebben gyulladnak be a foghelyek. Vakbélműtét utáni étrend – mit lehet enni ? Egy problémamentes vakbélműtétet követően 7-napig tartó diéta ajánlott, míg perforáló vakbél és szövődmények esetén az hetet is meghaladhatja a speciális étrend.


Fogműtét után (még benn vannak a varratok) mennyi idő után lehet tejféléket enni -inni? Fórum, tapasztalatok, kérdések, válaszok. Aggodalomra semmi ok, ugyanis ez nem tekinthető klasszikus diétának, tehát szinte bármit lehet fogyasztani, hiszen szerencsére fehér csoki is létezik, illetve borból is van fehér. Savanyúságot, zöldségfélét nyersen nem szabad enni. Rizst, krumplit meg lehet enni , de nem paprikás krumplit, hagymás krumplit.


A kifőtt tészta műtét után kb. Az olajos magvak nehezen emészthetőek (dió, mák, mandula, napraforgó, tökmag). A mandulaműtét rutinszerű eljárás, általában fél óra alatt át lehet rajta esni.


Azonban a mandulák eltávolítását hosszabb felépülési idő követi, melynél kifejezetten figyelni kell arra, hogy mit eszünk és iszunk. Ehetsz mondjuk zöldséglevest, lecsót. Mit ehetek foghúzás után ?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések