2016. november 29., kedd

Királyrét barlang

Királyrét barlang

Remete-barlang Photo: DunakanyarGO Called the Hermit’s Cave, legend has it that a recluse once lived here with his donkey, which he used for carrying water up from the Danube. VándorMások is one of the oldest gay organizations in Hungary. Királyrét népszerű hely a túrázók körében, és van egy kis szeglet, amely egészen bizonyosan a gyerekek nagy kedvence is lesz. A Duna–Ipoly Nemzeti Park Királyréti Erdei Iskolája eddig főleg iskolás és óvodás csoportokat fogadott, most azonban látogatóközpontot is létrehoztak.


Az eocén kori és triász időszaki mészkőben, a mélyből feltörő meleg vizek hatására alakult ki a ♦ labirintusos, jellemzően tágas járathálózat. Márciusban ünnepeljük a Barlangok hónapját, amikor különféle kedvezményekkel készülnek több helyszínen, úgyhogy érdemes lesz messzebbre is. A természetes úton kialakult barlangot a XI.


Bár a képződmény neve egyes számban íródik, a Remete- barlang gyakorlatilag több barlang együttese. A sziklába vájt lyukak részben emberi kéz eredményei, a történelem során többször volt arra példa, hogy szerzetesek és remeték is lakták a különleges helyszínt. Cseppkövekbe vetülő fantázia, de önmagában is csuda szép. Gyalog is bejárhatók a Baradla-barlang legizgalmasabb termei. A Baradla–Domica évszázadok óta látogatott cseppkőbarlang.


Királyrét barlang

Teljes hosszúsága a szlovákiai szakasszal együtt meghaladja a kilométert. Tatárjárás korából származó emberi csontokat is találtak itt. Ipoly érintett szakaszát és ártereit, néhány kisebb dunai szigetet, valamint a Szentendrei-sziget viszonylag épségben maradt élőhelyeit.


A km hosszú vonal végig a Morgó – patak völgyét követi. A végállomás Királyrét , mely a magas-börzsönyi túrák legismertebb kiindulópontja. Its leader and organizer has been “Gazsi” since the beginning. Térképek, turisztikai információk, statisztika, utcaképek, webkamerák, időjárás és további hasznos információk. Magyarország összes településének részletes adatai egy helyen.


Királyrét barlang

Megújult formában, interaktív kiállítással, szakvezetéses túrákkal vár a királyréti Hiúz Ház. Erdei iskola, család- és gyerekbarát ökoszállás a Börzsöny kapujában. Kisinóci turistaház, Nagyirtás-puszta, Kisirtás-puszta, Nagy-Hideg-hegy, Nagy-hideg-hegyi turistaház, Betyár- barlang , Szén-patak, Spartacus-kulcsosház, Királyrét Zoli barátommal megbeszéltük, hogy az egyik júliusi hétvégét a Börzsönyben töltjük.


A szálláshely apartmanból áll, összesen férőhellyel. Az Apartmanház vendégei már az első itt töltött éjszaka után -os kedvezménnyel vehetik igénybe - teljes árú jegy váltása esetén - a Baradla- barlang kombinált túráját (aggteleki és vörös-tói barlangtúra). Jól kiépített, korlátokkal ellátott útszakaszok vezetnek tovább a tanösvényen.


Nemsokára elérjük az üvegesek temetőjét. A barlang méter hosszú. A Királyréti tanösvény a Börzsöny szívében, km hosszan húzódik. A kilenc állomásból álló útvonalon megismerkedhet az erdő és a tavak élővilágával, a kisvasutak és a vasbányászat történetével. Királyrét nem véletlenül lett a Börzsöny egyik népszerű kirándulóhelye, hiszen itt tényleg a bőség zavarával szembesülünk, hogy mivel is töltsük el az időnket.


Jó móka a sínbiciklizés (hajtányozás), amelyet a kisvasút királyréti végállomástól kb. Szokolya – Királyrét Megérkezett a tavasz Királyrétre. Elindultak párzó helyeikre a gyepi békák, felébredtek álmukból a mocsári teknősök, az erdő tavaszi madárdaltól hangos, a hóvirágok pedig már virítanak a Szén-patak mentén. A felújítás során a közel 1éves főépület egyik szárnyában kapott helyet a múzeum.


Nagymarostól délnyugatra kb kilóméterre, Dunára hajló meredek sziklaoldalban található a remetebarlang. Völgy, hegy, sziget, folyó. Az Ipoly-völgy érintetlen részei, a világszép panorámák hegysége, a Börzsöny, a Duna által bilincsbe zárt Szentendrei-sziget, a Dunakanyar festői, megunhatatlan látványa kalandos piknikekre, napsütéses hajókázásra, erdei patak parti pihenésre, romantikus naplementékre csábítanak a Duna-Ipoly Nemzeti Parkba. Tölgyes Vendégház Nagymaros.


Vendégházunk a Dunakanyar szívében, a Börzsöny lábánál várja az aktív pihenésre vágyókat. Szálláshelyünk, Nagymaros központi részén helyezkedik el. Igényes környezetben szolíd árakkal várjuk a Nagymaroson szállást keresőket.


Kisvasúti napja: május első szombatja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések