2017. augusztus 11., péntek

Generációk a munkahelyen

Generációk a munkahelyen

Manapság a generációk sokkal gyorsabb ütemben váltják egymást a munkahelyeken, és a technikai fejlődéssel összefüggésben egyre nagyobb különbségek vannak az egyes generációk képviselői között, ami komoly kihívást jelent a munkáltatók számára. Have you seen my Childhood? Mindegyik nemzedék más mentalitással és tapasztalattal rendelkezik.


Bármennyi generáció is legyen még a jövőben, vagy akármennyire is tekintsünk vissza a történelem során, egyértelműen elmondható, hogy az aktuális felnőtt és idős generációk mindig teljesen kaotikusnak látják a legfrissebb, épp felnövő korcsoportot. Manapság, amikor egy vállalatnál akár különböző generáció is együtt dolgozik , a vezetőknek tudatosan figyelniük kell erre. A Z generáció tagjai tipikusan különböznek az előző generációk , főleg a közvetlenül megelőző Y generáció tagjaitól. Melyek az egyes generációk vágyott munkahelyi élményének különbségei, és milyen sztereotípiákkal néznek szembe az X, Y és Z generációk tagjai? Az elmúlt években számtalan kutatás, cikk, konferencia és persze közösségi média bejegyzés foglalkozott a generációk munkahellyel kapcsolatos attitűdbeli különbségeivel.


Az ideális az, ha több generáció dolgozik együtt egy munkahelyen , úgy, ahogyan nálunk az Egisben is. Nekünk, HR-eseknek az elsődleges feladatunk az, hogy szinergiává varázsoljuk a generációk által képviselt értékeket. Esélykonferencia – Kerekasztalt moderált: Fertetics Mandy, a BCSDH szakmai vezetője A jövő kiemelt kihívásának tekintik a magyarországi vállalatok a év alatti Y, Z korosztályok foglalkoztatási kérdéseit – derült ki az mtd Tanácsadói Közösség által készített. Avagy generációk a munkahelyen. Te is észrevetted már, hogy más-más generációba tartozó kollégáiddal más-más módon dolgozol együtt, más módon kommunikálsz és megint más módon vagytok hatékonyak?


Sokszor hallod az egyes generációk betűjeleit és próbálod összekötni az élményeidet és betűjeleket? Néhány éve kezdtek cikkek és könyvek születni arról, hogy milyenek az Y generáció képviselői, hogyan viselkednek a munkahelyen , konferencia téma lett, hogy miért szoknak bele nehezen a munka világába és mennyire más bánásmódot igényelnek, mint a korábbi generációk. Ma már 4-év átlagosan az egy munkahelyen töltött idő, míg korábban alapvető volt a munkahelyhez való hűség: minél tovább voltál egy munkahelyen , annál értékesebbnek tartottak, annál hasznosabbnak tűntél a társadalom számára. A generációk közötti igazi különbség a tiszteletben van egy kutatás szerint.


A különbségek legfőbb forrása a világ, amelyben az egyes generációk tagjai felnőttek, ami egyedi módon alakította az értékrendjüket, hitüket, valamint ezzel együtt a munkahelyi szokásaikat és munkastílusukat is. Mindezt jól mutatja az a tény, hogy az utóbbi évek vezetői és HR-szakmai konferenciáinak állandó témája a generációk munkahelyi viselkedési és értékrendi különbségei. A munkaerőpiacon jelenleg négy generáció (Baby boomer, X, Y és Z) van jelen, ami különleges kihívás elé állítja a szervezeteket.


A legtöbb probléma abból adódik, hogy a generációk nem ismerik egymást. A különböző korosztályokat más-más élmények, értékek jellemzik. Ezek nem mindig és mindenhol meghatározóak, de azért vannak erős, azonosítható szálak.


A Sokszínűségi Benchmark Klub alapítója és szervezője a stratégiai szintű szervezeti diverzitás fejlesztéseket támogató és jó gyakorlatokat megosztó mtd Tanácsadói Közösség. SOKSZÍNŰSÉGI BENCHMARK KLUB – KOMOLY TÉMÁK, KÖNNYED STÍLUSBAN. Az X generációban vannak olyan tulajdonságok, amelyek segítenek abban, hogy egy csapatban, egy munkahelyen igazán jól érezzük magunkat.


Az idősebb generációk intő tanácsait már nem tekintik iránytűnek, hiszen pontosan látják: az élet sokuk alól egyszerűen kiszervezte a kompetenciákat. Nem túl gyakran változtatnak várost ugyanazon munkahelyen belül az emberek, sokkal gyakrabban munkahelyváltás miatt. Az USA-ban százalék mondta azt, hogy akár költözne is jobb munkáért, nálunk ez az országban uralkodó hatalmas különbségek miatt nyilván alacsonyabb szám lenne.


Egyre fontosabb számukra a munkáltatói brand , és az, hogy mennyire büszkék az adott cégre, szakmailag mennyire tudnak tanulni az ott dolgozó idősebb generációtól. Meg-megjelennek cikkek arról, hogy otthagyják az állásaikat, mert nem érzik motiváltnak magukat, és ezért a márkáknak, a vállalatoknak saját céges értékrend és ethosz pallérozásával kell magához vonzania a fiatal munkavállalókat. Hányszor fogadtuk meg, hogy mi ezt aztán sosem mondjuk. Benchmark kutatásának eredményei alapján. Több generáció egy munkahelyen - Hogyan érthetnék meg egymást?


Generációk a munkahelyen

Mindig is több korosztály dolgozott együtt, de a ma aktív négy generáció (a babyboomer, az X, Y és Z) nemcsak az életkorában különbözik, hanem a látásmódja is merőben más. Generációk sokszínűsége a munkahelyen a IV. X-ek, türelmetlen Y-ok és pókerarcú Z-k.


TUDÁSÁTADÁS – GENERÁCIÓK ÖSSZEFOGÁSA. A CSALÁDBAN ÉS A MUNKAHELYEN. Nemzetközi konferencia. Mindig az egyén fog a saját preferenciái alapján dönteni. Fontos az elfogadás és annak belátása, hogy mindenkinek vannak meglátásai, amikkel hozzá tud járulni a szervezethez” – mondta Kincses Szilvia.


Generációk a munkahelyen

Tudásátadás – generációk összefogása a családban és a munkahelyen ” Ferenczi Andrea, az MNKSZ elnöke, levezető elnök.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések