2017. augusztus 8., kedd

Rák jelei a körmön

Rák jelei a körmön

A barna vagy fekete csík vagy pont a körmön bőrrákot jelezhet, de a tüdőrákra is figyelmeztethet. A sápadt, fehér köröm a májrák tünete lehet. Fájdalom a hát jobb alsó oldalán. Ez a májrák korai jele.


Tihanyi László A rákkutatók világszerte, ha sok mindenben nem is, egyben biztosan megegyeznek: a rák gyógyításának legfontosabb tényezője a korai felismerés, mely alapvetően meghatározza a beteg életkilátásait. Ha ilyet látsz magadon, megéri időt és energiát fektetni a sürgős kivizsgálásba. A legtöbb nő körme szinte állandóan ki van festve, ami nem is baj, hiszen egy szép manikűr ápolt összhatást kelt.


A sötét foltok vagy a fehér csíkok egyaránt aggasztó jelek, ehhez képest a körömgomba tényleg semmiség. A hosszanti körömbarázdák az öregedés jelei is lehetnek, amelyek már a 35. Oka lehet még a körömágyban lévő növedék, vízben ázás is. Körömgomba okozta jellegzetes változások. A körömgomba is okozhat színbeli elváltozást és különböző deformációkat.


A körömfelszín megvastagodhat, vagy a gombafertőzés hatására szét is eshet („morzsálékos” köröm). A nem-melanoma eredetű bőrrák (angol rövidítéssel NMSC) messze a leggyakrabban diagnosztizált rák a fehér bőrű egyének körében. Az egyre többeket érintő probléma napjainkban különösen akut, mert Európa-szerte milliónál is többen élnek, főként dolgoznak az UV sugárzásnak való krónikus kitettségben.


A bőrrák legsúlyosabb formája a melanoma. Create animated videos and animated presentations for free. Körmöd színváltozásai vagy a rajta megjelenő pöttyök diagnosztikai értékűek lehetnek.


Rák jelei a körmön

A hosszában recézett köröm anyagcserezavart jelez, a haránt recézet köröm pedig akut betegségre (skarlát, tífusz, influenza) vagy valamilyen táplálkozási zavarra, ideg-összeroppanásra enged következtetni. Ez pedig adott esetben az első lépés lehet a rák diagnosztizálása felé vezető úton. Figyelmeztető jelei : növekvő, pigmentált (főként fekete, szürkés vagy mélykék) folt vagy anyajegy. Haladéktalanul orvoshoz kell fordulni a bőrön észlelt pigmentfolt miatt, ha a régebb óta meglévő anyajegy alakja, nagysága, színe megváltozik, a vörös, fehér vagy kék elszíneződés ráterjedt a környező bőrterületre, vagy ha a korábban teljesen lapos, foltszerű. Ha te már elmúltál hatvan éves, akkor ezek a barázdák a kor természetes velejárói.


A körmök felületének simának kell lennie. Sok férfi esetében a rák jelei másként mutatkoznak, a tünetek ugyanis más betegségeknek vannak beállítva. Fontos azonban tudni, hogy vannak bizonyos jelek, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni, és ajánlatos egy orvosi vizsgálat által meggyőződni az egészségünkről. A kis árkokkal borított körömlemezt pettyezett körömnek nevezzük, ezek főként immuneredetű vagy ekcémás betegeknél lépnek fel.


Rák jelei a körmön

A körömfelszíni keresztárkok hormoningadozáskor alakulnak ki, illetve fertőzésekkor vagy daganatellenes gyógyszerek mellékhatásaként. A körömrák fő jele a barna vagy fekete szalag a körmön, gyakran a legnagyobb, vagyis a hüvelykujjon. Többnyire a dominánsabb oldalunkon. Fehér foltok (Leukonychia punctata) és csíkok a körmön nem mindig a vitamin- vagy ásványianyag-hiány jelei.


Gyakran inkább „erőszakos” manikűr eredményei, amikor a körömgyökér megsérül, vagy ha levegő reked meg a köröm növekedése közben. Ilyenkor a szervezet azt jelzi, hogy most van egyéb dolga is, mint a körömmel foglalkozni, így leállítja annak növekedését. A vízszintes fehér csíkok egyszerre több körmön is megfigyelhetők. A köröm textúrájában megfigyelhető függőleges csíkok többnyire az öregedés általános jelei. A fogyás is a vastagbélrák egyik korai jele, a rák hatással van az étvágyra és a szervezet azon képességére, hogy megszabaduljon a „hulladéktól”.


A körömelváltozások is lehetnek különböző rákos megbetegedések tünetei. Barna vagy fekete vonalak és pontok a körmön bőrrákot jeleznek. Sajnos a daganatos megbetegedések manapság rengeteg embert érintenek, vagy személyesen, vagy valamilyen hozzátartozója, ismerőse által. Bár igen kevés anyajegyből lesz rák , a rendellenesekkel vagy nem tipikus megjelenésűekkel nem árt vigyázni, idővel melanóma fejlődhet ki belőlük. A normális anyajegyek is lehetnek laposak vagy kiemelkedőek, vagy azzá válhatnak idővel.


A felszínűk jellemzően sima.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések