2017. augusztus 21., hétfő

Szociális hozzájárulási adó törvény 2017

A törvény rögzíti, hogy az adóalany a megváltozott adómértéket arra a hónapra vonatkozóan bevallott jövedelmekre alkalmazhatja először, amely hónapban a megváltozott adómérték hatályba lép. Az Országgyűlés a gazdasági növekedés feltételeinek javítása és a gazdaság versenyképességének megőrzése, valamint a versenyképes adórendszer megteremtése érdekében a következő törvényt alkotja: I. FEJEZET A SZOCIÁLIS HOZZÁJÁRULÁSI ADÓ 1. Ennek érdekében a törvény a kifizetői közterhek közül a szociális hozzájárulási adó és az egészségügyi hozzájárulás összevonását rendeli, emellett a más törvényben szabályozott, a szociális hozzájárulási adóból igénybe vehető kedvezményeket is az új, közteherbe ( szociális hozzájárulási adóba) olvasztja. Cikkem második része a szociális hozzájárulási adó kedvezmények változását mutatja be.


Szociális hozzájárulási adó törvény 2017

Változnak az szociális hozzájárulási adó kedvezmények is, sőt van olyan kedvezmény, mely meg is szűnik! A szociális hozzájárulási adó megfizetett összegéből az Alapokat megillető részt a Nemzeti Adó - és Vámhivatal állapítja meg és naponta utalja át a jogosult számlájára. A jogszabályváltozás alkalom arra, hogy a pénzügyi és a bérügyviteli szakma munkatársai figyelmet fordítsanak – különösen a megbízási díjak kifizetése kapcsán – egy sokéves helytelen gyakorlat felszámolására – hívja fel a figyelmet a NEXON.


Az alábbiakban nézzük meg, hogy miben változott még a törvény. Ez a korábban tervezettnél -al nagyobb csökkenést jelent. A törvénytervezetben átfogalmazták a munkavégzésre irányuló jogviszony vonatkozásában az adóalap definícióját. Az egyes adótörvények uniós kötelezettségekhez kapcsolódó, valamint egyes törvények adóigazgatási tárgyú módosításáról” szóló törvény , amely többek között módosította a Tbj.


Az adó mértéke az adóalap 1. Július 1-től csökken a szociális hozzájárulási adó 1-ra! A vállalkozásból kivont jövedelem, az osztalék, a vállalkozói adóalap, az értékpapír kölcsönzésből származó jövedelem és az árfolyamnyereségből származó jövedelem esetében a törvény megszabott egy felső határt is. Ha a jövedelem után a magánszemély kötelezett a szociális hozzájárulási adó , a százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás megfizetésére (kivéve, ha az költségként elszámolható, vagy azt számára megtérítették), a megállapított jövedelem százalékát kell jövedelemként figyelembe venni. A minimálbér az adott hónap első napján a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított személyi alapbér kötelező legkisebb havi összege. Szerző: Kóródiné Kovács Ildikó A 105.


Fotó: Thinkstock Technikai, de fontos változás lehet, hogy jövőre az adatszolgáltatás iránya megfordul. EGT tagállamában vagy Svájcban közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben tanul, nappali oktatáson. Adóhivatal a napokban egy részletesebb tájékoztatást küldött részünkre. Kisvállalati adó (kiva) kulcsa százalékponttal, százalékra csökken. Szociális hozzájárulási adó és az egészségügyi hozzájárulás mértéke a jelenlegi százalékról 1százalékra csökken.


Szociális hozzájárulási adó törvény 2017

A külföldi kifizető által Magyarország területén foglalkoztatott, harmadik állam állam-polgárságával rendelkező és külföldinek minősülő munkavállaló részére juttatott bevétel abban az esetben mentesül a szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettsége alól, ha a munkavégzés kiküldetés, kirendelés vagy. Heti óra munkaviszonymellet végzett egyéni vállalkozói tevékenység esetén, nem kell egészségbiztosítási járulékot fizetni. Nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerint doktori képzésben részt vevő hallgató vagy doktorjelölt alkalmazása esetén adható kedvezmény.


A bruttó munkabér, de legfeljebb 2ezer forint százalékával. Az új szociális hozzájárulási adó törvény kimondja, hogy a kifizetői közterhek közül a szociális hozzájárulási adó és az egészségügyi hozzájárulás összevonásra kerül. Ha még nem rendelkezik felhasználónévvel és jelszóval, kérjük regisztráljon! A regisztrációhoz készítse elő online regisztrációs azonosítóját, melyet a termék számláján juttatunk el Önnek. A nyári szabadságolási időszakban változtak az adó -jogszabályok: a szociális hozzájárulási adó (szocho) mértéke -al csökkent július elsejétől.


Szociális hozzájárulási adó törvény 2017

A csökkenés mostantól jelenik meg a számfejtésekben. Ezzel szemben a szociális hozzájárulási adó a kifizetőt természetes személlyel fennálló egyes jogviszonyaira, az egyéni vállalkozót, a mezőgazdasági őstermelőt e jogállására tekintettel (saját maga után), más személyt a törvény külön rendelkezése alapján, a társadalmi közös szükségletek fedezetéhez való. Mind a szociális hozzájárulási adó , mint az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás munkaadókat terhelő része 1százalékra mérséklődik az eddigi 1százalékról.


Ehhez kapcsolódóan változnak az összevont adóalap megállapításának szabályai is. Remélem, hogy a fenti információk birtokában az érintett munkáltatók komolyan megfontolják a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását, mert egyértelmű, hogy mindkét fél érdekét ez szolgálja. A kifizetőt a természetes személlyel fennálló egyes jogviszonyaira, az egyéni vállalkozót, a mezőgazdasági őstermelőt e jogállására tekintettel (saját maga után), más személyt a törvény külön rendelkezése alapján – a társadalmi közös szükségletek fedezetéhez való hozzájárulás kötelezettségének megfelelően.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések