2016. augusztus 3., szerda

Egészségügyi kiadások ksh

Egészségügyi kiadások ksh

A kiadások a GDP -át teszik ki. Az öregségi nyugdíj átlagos összege nagy területi különbségeket mutat. A magyar nyugdíjak keresetpótló képessége uniós viszonylatban jó, vásárlóereje azonban az utolsó harmadba sorolja hazánkat. Először esett a GDP százaléka alá az egészségügyre fordított állami kiadások aránya.


Egészségügyi kiadások ksh

A KSH adatai szerint a százalékból is mindössze százalékot áll az állam, a többit a betegek fizetik. A KSH új egészségfelméréséből kiderült, hogy az egészségügyi kiadások közül a gyógyszerek kiváltása okozza a legnagyobb nehézséget a háztartásoknak, írja a 24. A százalékból is mindössze százalékot áll az állam, a többit a betegek fizetik. Az egészségügyi kiadások százalékos GDP-arányának tekintetében is az alsó harmadban foglaltunk helyet tavaly előtt, az EU-átlag itt százalék.


A KSH jelentése szerint a csökkenést a gazdasági visszaesés, a költségvetési szigor és a gyógyszerár-támogatási rendszer átalakítása okozza. Dologi kiadások éve Irányítószám KSH település kód Település neve Utca Házszám Megye Intézet ágazati besorolása Gazdálkodási forma Intézet típusa Intézet OEP kódja Kitöltő neve Kitöltő e-mail címe Kitöltő telefonszáma (körzetszám, telefonszám) 3. Hazánkban az egészségügyi kiadások GDP arányos mértéke 7- között van. Az egészségügyi árindex kumulált értéke 4-os emelkedést mutatott ugyanerre az időszakra (adatforrás: ÁEEK). A ossági költésekről csak KSH adatok vannak, de a hálapénz mértékét nem tudjuk lak pontosan, és a valós értékelést nehezítő összevonások vannak a sorokban (pl. a fogászat, mint járóbeteg-ellátás).


Fekvőbetegként forintból egyet, járóbetegként négyet, a patikákban. Magyarországon az egészségügyi GDP-arányos kiadások értéke (százalék) az OECD országok átlaga (százalék) alatt alakul, azonban régiós összehasonlításban, a visegrádi országok között arányaiban hazánk fordítja a legtöbbet a vizsgált terület finanszírozására. Alkalmazásban állók átlagkeresetének alakulása ( KSH adat) 1. Az adott évben befejeződött és folyamatban lévő valamennyi táppénzes eset összefoglaló adata (statisztikai adatok) 1. Egyéb táppénz fontosabb adatai 1. Ez azonban nem befolyásolja az adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítésének eddigi gyakorlatát, azt továbbra is a KSH -ELEKTRA felületen – az ott eddig használt vagy most létesített felhasználónév és jelszó alkalmazásával – kell teljesíteni. Az OECD vizsgálatai szerint az egy főre jutó kiadások mértéke mind a várható élettartammal, mind az egészségesen eltöltött évek számával összefüggést mutat.


A Világgazdaság a KSH adataira hivatkozva azt írja, a magyar lakosság százaléka krónikus beteg. Vezető helyen a magas vérnyomás, a mozgásszervi, valamint a szív- és érrendszeri betegségek állnak. A hírközlésre fordított kiadások volumene százalékkal csökkent. Ugyanakkor a szabályozási anomáliák, az egyértelmű politikai állásfoglalás hiánya hátráltatja a szektor fejlődését - jegyzete meg Leitner György, aki szerint mindazonáltal mind keresleti, mind kínálati oldalról robban, és további töretlen fejlődés elé néz a magán- egészségügyi szolgáltatási piac. Az oktatási kiadások aránya minimálisan emelkedett (5-ről százalékra), az egészségügyi kiadások százalékos aránya viszont nem változott.


A sport részesedése megegyezik a középfokú oktatásra fordított kiadásokkal, és kétszerese a házi- és gyermekorvosi szolgáltatásra fordított összegeknek. Az utóbbi évtizedben évvel javultak a magyarok életkilátásai, hasonló mértékben, mint az Európai Unióban. Magyarországon e mutató értéke jelentősen ingadozott és elmaradt az EUországaira jellemző átlagtól.


Az egészségügyi közkiadások nem a GDP-vel arányosan növekedtek az utóbbi években, az alacsony közkiadások pedig a betegterhek növekedésével jártak. A teljes egészségügyi kiadás közel százaléka a betegek zsebét terheli, ami a WHO ajánlás felső határának (százalék) majdnem kétszerese. Noha az OECD régiós összehasonlításában sereghajtók lettünk a GDP arányos állami egészségügyi kiadások terén, a magyar egészségügy nem lett olcsóbb.


Egészségügyi kiadások ksh

Habár érdemi fejlesztésekre és ágazati reformra nem állnak rendelkezésre a kellő források, mégis egyre többet költünk az egészségügyi rendszer működtetésére. State of Health in the EU. Ennek jelentős részét gyógyszerekre fordították. A létminimumértéknek az élelmiszer-normatíván túl tartalmaznia kell az élelmiszereken kívü-li szükségletekre fordítandó forintösszegeket is.


E kiadások tételes számbavételének konszenzu-son alapuló kivitelezése napjainkban – a szükségletek széles köre miatt – gyakorlatilag megold-hatatlan. A készítményekre költők körében az alábbi átlagos értékeket kaptuk eredményül. GDP arányában kifejezve is alacsony () volt az egészségügyi kiadások mértéke hazánkban.


Az OECD országai átlagosan az egészségügyi kiadásaik 7-át finanszírozták közpénzből. A Magyar Információs Társadalom Stratégia egészségügyi és szociális ágazatra vonatkozó legfontosabb célkitűzései, a megvalósítás lehetőségei (idézet a MITS-ből).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések