2016. augusztus 11., csütörtök

Tanulási motiváció elméletek

Tanulási motiváció elméletek

Szakdolgozatom három részb ől áll. Els ő részében a motiváció , mint cselekvésre indító er ő mibenlétét, lényegét próbálom megközelíteni a különböz ő motiváció - elméletek alapján. B ővebben foglalkozom a motiváció szerepér ől az oktatásban, a tanulás és a tanítás szempontjából egyaránt.


Követelmények: A hallgató ismerje a különböző motiváció elméleteket, a felnőttek tanulási szokásait és a tanulási stílusokat, tudja értelmezni a közöttük levő kapcsolatokat. Tanulási motiváció a felnőttkézésben 2. Erős belső motiváció , előrelépés, ön-megvalósítás Belső erőre épít, lényegretörő, azonnal alkalmazható ismeretek 5. A belső motiváció – intrinzik – belső indíttatású, míg a külső – extrinzik – külső tényezők befolyásolása, eszköz jellegű. A pszichológiai értelemben vett motiváció egy belső késztetés, indíttatás, amely jelentősen meghatározza az egyén viselkedését. Azonban a tanulási motiváció kapcsán mintha ezek a tapasztalatok érvényüket veszítenék.


A téma kutatói abban egyetértenek, hogy a tanulási motiváció nem egy homogén jelenség, számos összetevő együttes hatásaként érvényesül. Lásd például: elsajátítási motiváció , a tanulási helyzethez kötődő szorongás, a konkrét feladat súlya, szorgalom attribúció, énhatékonyság stb. A kurzus célja A különböző motivációs elméletek és a legújabb kutatási eredmények gyakorlati vonatkozásának, valamint a különböző tanórai motivációs stratégiáknak, technikáknak az elemzése, értékelése. A nyelvtanulás különbözik minden más tantárgy tanulásától, főként annak szociális vetülete miatt.


Tanulási motiváció elméletek

A motiváció és az agykutatás. Arra gondoltam, hogy egy kis motiváló, és tippekben gazdag videóval szeretnék segíteni, hogy könnyebben kibírjátok ezt a pár hetet. Minden dokumentum, ami a DEA-ban található, szerzői jogokkal védett. Az oktatás sajátos jellemzői miatt az oktatási intézményekben a motiváció esetében is más tényezőkre kell a hangsúlyt fektetni, mint az általános motivációs elméletek esetében. Természetesen itt is érvényesek az általános szabályok, de a motiválandó személyek életkori, társadalmi, tanulási sajátosságai alapján.


A család a megfelelő érzelmi háttér nyújtásával, a modelladással, a barátok, osztálytársak az együttműködés és a versengés révén, az iskola a megfelelő légkör, követelményrendszer, ösztönző értékelési módszerek által teremthet kedvező alapot a motivációhoz. Motiváció viselkedés mozgatója, fenntartója, belső tényező (drive) szükségglet (hiányállapot): gyakran együtt használjuk a motivációval… éhesvagyok, szomjasvagyok (meg durcás is, de ez nem motiváció …) what about C-vitamin hiány? A tanulási motivációt tehát érdemes megvizsgálni családi, társas és iskolai kontextusban. A kutatók egyetértenek abban, hogy a motivációnak a nyelvtanulásban kiemelt szerepe van, a kellő motiváltság a nyelvtanulás előfeltétele és motorja.


Tanulási motiváció elméletek

Hogyan segítsek magamon? Lehet magamat tanulásra serkenteni? Elárulom a hanganyagban, hogyan. Még többet a gyors és hatékony tanulásról.


E kérdőíves módszer segítségével az iskolai tanulás motivációs oldalát ragadhatjuk meg a 10–éves tanulóknál három dimenzióban (Követő, Érdeklődő, Teljesítő) és dimenziónként 3-motívumcsoportban, melyeket tizedikként a presszióérzést megragadni kívánó kategória egészít ki. Az iskolai eredményesség és a tanulási motiváció kulturális jellemzői: roma és többségi tanulók összehasonlítása. Befejezésül megállapíthatjuk, hogy az előző elméletek közül egyik sem lehet kizárólagos, mindegyik kapaszkodót nyújthat a tanulási nehézségek, zavarok felismeréséhez. Ugyanakkor már az előzőekből megállapítható, hogy az előforduló szimptómák rendkívül változatosak. A megfelelő motiváló erő nélkül szinte képtelenség rávennünk magukat a tanulásra, legyen szó bármilyen érdekes tananyagról, bármelyik életkorban.


Motivation in adult education, Examination within the students of special examination for teachers. A tanulási zavarral küzdő fiatalok esetében a megfelelő tanulási technikák, módszerek, szokások ismerete és alkalmazása a tanulási képességek kibontakoztatásának fontos tényezői. A hagyományos eszközökön túl a digitális eszközök használata új lehetőségeket nyit meg a gyermekek fejlesztésében. A kognitív tanulási elméletek : A kognitív iskola képviselői szerint a tanulás sokkal komplexebb folyamat, amely felhasználja a problémamegoldást, a logikus gondolkodást az inger-válasz lánc ismétlése mellett. A legelterjedtebb elképzelés szerint be- szélhetünk külső (extrinzik) vagy belső, önjutalmazó (intrinzik) motivációról.


Ugyanis a felnőtt tanulási motivációja csak akkor tarható fenn a tanulási tevékenység során, ha a tanulási folyamat során érzékeli, hogy az előre elképzelt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések