2016. augusztus 29., hétfő

Méhek átrakása másik kaptárba

A méhek virágpor és nektárgyűjtés közben hordják be a kaptárba. Egyes családok érzékenyek rá, mások nem. Ezért a betegségtől való megszabadulás egyetlen módja az anya csere, méghozzá olyan családtól, amelyik nem érzékeny erre a gombára. Másik okként a silány élelmet kell hibáztatnunk.


Aki ősszel későn etetett és nagyon sűrű szörppel, ott a méhek már nem tudják kellően beérlelni, átalakítani a cukrot. Ha be is fedik részben az élelmet, a sejtekben hamarosan kristályképződés indul meg. Vegyünk el olyan családtól mézes keretet ahol bőven van méz,s azt tegyük a fészek mellé. Ha csak olyan keretet tudunk elvenni,amiben fiasítás van,az sem baj. Mikor a kereteket elvesszük,a méheket rázzuk bele az eredeti kaptárba ,ez nagyon fontos dolog.


Ne rakjuk át úgy a keretet,hogy más kaptárból származó méhek vannak. A másik fontos lépés a testüket borító, sűrű szőrzet megjelenése volt. Ez nemcsak kedves, bolyhos külsőt kölcsönzött nekik, hanem komoly előnyt jelentett a virágporgyűjtésben is. A permetezést naponta végezzük, amíg a méhek teljesen nem választják a mézet. Kívülről, a falak a kaptár alaposan shpaklyuyutsya és festett.


Méhek átrakása másik kaptárba

A család átültetése után egy új kaptárba kell szigetelni. A fokos állandó hőmérséklet fenntartása a kaptárban segíti a család fejlődését. Igen hatékonyan végezték a munkájukat.


Sikerült a királynöt,csap. A méhek másik csoportja a fiasításhoz nélkülözhetetlen virágport és vizet szállítja a kaptárba. E kora tavaszi munkák során általában igen nagy a méhveszteség, a visszatérő hideg, a nagy szél miatt a kirepülő méheknek csak töredéke tér vissza munkáját végezvén a kaptárba. Ha a méhek nagyon nyugtalanok, és nem sikerül a hőmérsékletet Celsius-fok alá vinni, akkor a kaptárakat ki kell vinni. Gondoskodni kell egér elleni védelemről is.


A teleltetés speciális módjai. A méhek teljesen mézes lépen is kitelelnek, bár ez ellenkezik ösztöneikkel. A lép közepét takarítják ki először. A méhek fűtése és mozgása nagy energiát emészt fel, ezért élelmiszerre van szükség.


Lehetséges megoldások a problémára, ha van mézes keret (lépes méz) adjuk be. A másik megoldás, a magunk által készített tápot adjuk be. A tavaszi időszakban is szükség lehet arra, hogy a méhek eleségét az ember kiegészítse, hiszen a főhordásra már népes családok kellenek. A hordási időszak szünetét is a méhek etetésével lehet áthidalni.


Serkentésnek nevezik a méhészetben a méhek etetését , ha a család megnépesítése a cél. Ekkor kis adagokban, naponta etetnek. A propoliszt a méhek a család egészségi állapotának fenntartása érdekében gyűjtik.


Ha jelentős mennyiségű növényi gyantaforrásra bukkannak, a gyűjtők társakat toboroznak. Mindenesetre a méhek táncával kapcsolatban egy másik hír is felröppent, mégpedig az, hogy rohamosan halnak ki a méh-családok Amerikában. A vésztjósló jelentések szerint ez megakadályozza a növények szaporodását, és az egész táplálék-lánc megborul, vagyis a méhek kihalása gigantikus katasztrófává fajulhat, ha nem. A többiek csápjukkal megérintik a felderítőt, hogy szagot fogjanak és megtudják, milyen virágfajta után kell kutatni, és indulhat is a begyűjtés.


Méhek átrakása másik kaptárba

A méhek pusztulása olyan másodlagos okból következik be, mint hogy nem találnak vissza a kaptárba , egy-egy máskor veszélytelen vírus vagy kártevő is egész családokat irthat ki. A házi méhek problémája ráadásul csak a jéghegy csúcsát jelenti, gyakorlatilag minden beporzó rovar érintett: a vadméhektől a zengőlegyeken. Görcsbe rándulva pusztultak tömegesen a somogyi méhek - Tízezrével hullottak el a nektárgyűjtő rovarok, miután a napraforgótáblákat brutális irtószerrel permetezték le.


Tetézi a bajokat, hogy a károsult gazdák szerint a méhészek nem tartanak össze, így országos egyesületük sem tud az érdekükben fellépni. A legegyszerűbb, amikor porrá őrölt timolból minden méhek által elfoglalt keret fölé gramm timolt helyeznek el. A kis részből az új családot átköltöztetik egy nagyobb kaptárba , hogy legyen elég helye.


Ha rossz a hordás, akkor nem különítik el őket, hanem akár együtt is telelhetnek. Rakodókaptárban a fészek lépjeit méhek nélkül átteszik egy másik fiókba, és a fészket műléppel töltik meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések