2018. október 24., szerda

Május 1 felvonulás 1980

Utolsó májusi felvonulás Ráckevén - Duration: 6:24. Itt van május elseje…” – szólt a dal az évtizedekkel ezelőtti felvonulásokon, me. BDK archívum - Kovács Géza. Beloiannisz (ma Lökösházi-) és a Felszabadulás útja (ma Ottlakai út) sarkán tartanak éppen, mögöttük a malomépület látható. Az ünnepség egyben az első magyar televíziós közvetítésnek is helyet adott, tudósították Kádár véleményét az ellenforradalomról.


Május 1 felvonulás 1980

Apró változás az előző évekhez. A VHS kazettákat digitalizálta Csama. Felvonulás , majális lufival, céllövöldével, sör virslivel. Magyar Posta 50-es évek.


Az első szabad május 1. From media Commons, the free media repository. Május elseje, a szebb világért küzdő dolgozó nép harcos ünnepe. Ez jutott kifejezésre a második szabad májusban. A képek az akkori nevén Sztálin – ma Szent István úton készültek. A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.


Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. SZD-Pirat vitorlázó repülőgép. A nemzetközi szocialista és munkásmozgalmak térnyerésével és növekedésével együtt bővültek a munkások jogai és lehetőségei is, mely során a. AlbuKlubvideók, videó: Május 1. Szeretettel köszöntelek a Történelem klub közösségi oldalán! Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.


Ezt követően évről-évre a munkások az utcákra vonultak, hogy így emlékeztessék a munkaadókat legelemibb jogaik hiányára és megélhetési gondjaikra. Károly ekkor tette hivatalos aktussá azt a néphagyományt, amely szerint az ezen a napon ajándékba adott gyöngyvirágszál szerencsét hoz. A májusfa-állítás napja. A népi hagyományok szerint, ha ilyenkor esik, jó termés.


Május 1 felvonulás 1980

Sokan nem szívesen emlékeznek vissza,mert kötelező volt részt venni az ünnepélyes felvonuláson a központban,kezünkbe zászlóval,vagy egyéb eszközökkel,kiabálván a Román Kommunista Párt jelszavait. Az ünnepélyes felvonulás befejezése után a Rédaiba,közismert nevén a Bălcescu parkba ehettük a mititeit,ihattuk a. Az is nagyon fontos, hogy ki­vétel nélkül mindenki megértse: a szo­cializmus a munka társadalma, s mindig a munkával tudtunk közelebb jutni céljaink­hoz, a szebb és boldogabb élethez. Ebben az évben tartották a párt VIII.


Walter Ulbricht a képen, akit a mellette ábrázolt Leonyid Brezsnyev utasítására ezen a pártkongresszuson leváltottak. Utóda Erich Honecker lett, aki az NDK kimúlásáig töltötte be a posztot. Van olyan kolléganőnk, aki arra is emlékszik, mit viselt évvel ezelőtt.


Emlékszem az utolsó felvonulásomra, ez a csernobili atomerőmű tragédiájának éve volt. A programból ezút­tal csupán ízelítőül említünk néhányat. E napon délben nyitják meg Farkas András, Balassagyar­maton élő festőművész kiál­lítását, a megnyitót Koval- csik András mondja.


A proletár internacionlizmus egykori májusi ünnepeinek ugyanúgy kötelező kelléke volt a virsli és sör, a lufi és a vurstli, mint a mai majálisoknak. Nézd meg, hogyan ünnepeltek a magyarok több mint fél évszázada ezen a napon! Bejegyzések archív fotókkal, képeslapokkal és térképekkel a város múltjából.


Budapesten és vidéken a hosszú hétvégére!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések