2014. december 4., csütörtök

Nyelőcső felmaródás

A nyelőcső több módon is jelezheti a betegséget A nyelőcsőt irritálhatja a dohányzás, a túl sok koffein, vagy a túl sok savas étel fogyasztása is. A nyelőcsőgyulladást különböző típusokba sorolhatják, attól függően, hogy mi okozza, milyen egyéb betegség társul mellé (például reflux, allergia, esetleg daganat). A gyógyszeres kezelés mellett a súlyos, nyelőcső elváltozásokkal járó esetekben ( felmaródás , nyelőcsőszűkület, hegesedés stb.) műtét is szükségessé válhat.


A reflux kellemetlenségeinek és szövődményeinek elkerülését – az orvosi kezelés mellett - leginkább egy átgondolt életmódreformmal segíthetjük. Ugyancsak betegek azok is, akikben valamilyen látható, szervi eltérés alakul ki ( nyelőcső felmaródás , fekély, stb.). A legtöbb tanulmány szerint ez a reflux tünetekkel bíró betegek kb. A szakirodalom megemlíti a HPV-fertőzés (humán papilloma víruscsalád) szerepét is, amelyek a hámsejtekbe integrálódva azokat fogékonyabbakká teszik a daganatos elváltozásokra.


A nyelőcső kémiai vagy fizikai sérülései, hegei és a szöveteket károsító sugárterápia is említhető a kockázati tényezők sorában. Egy év alatt a diszplázia nélküli Barrett-nyelőcsöves betegek -ában alakul ki. A leggyakoribb panasz a gyomorégés, amely tulajdonképpen a nyelőcső alsó szakaszából kiinduló égő érzés vagy fájdaloezt a betegek legtöbbször a mellkasban, a szegycsont mögött, a gyomorszájnál érzik. Kisugározhat a hát, a nyak és az áll irányába, ritkán a fülekbe vagy a karokba. Egy olyan problémával irok ami miatt egy kicsit félek de őszintén nem tudom hogy menjek-e el kivizsgaltatni magam vagy ne.


III, A nyelőcső lumenét körkörösen átfogó, összefüggő vérbő gyulladásos folyamat, nyelőcső erozió ( felmaródás és körkörös hámhiány), és szöveti elhalás (nekrózis) is jellemzi a fokozatot. IV, Idült , krónikus nyelőcső lézió (sérülés) és a Reflux betegség megjelent szövődményei képezik a fokozatot. Pontosan, legtöbbször együtt jelentkezik a sok savval (reflux), mivel - idővel - a sav marhatja ki a gyomor vagy nyelőcső falát és nyálkahártyáját.


Nyelőcső felmaródás Ha nem változtatunk alvási szokásunkon, akkor az éjszakánkénti folyamatos savas felmaródás állandó irritációja miatt a nyelőcső alsó részében a nyelőcső nyálkahártya sejtjei megváltoznak (kialakul a Barett szindróma). Egy éve állapították meg a reflux Los Angeles A stádiumát. A gyomortükrözés során a kiderült a rekeszizom jól zár, mégis nyelőcső felmaródás és állandó váladékozás van a torkomban, valamint a nyelvem lepedékes, és szintén foltos felmaródott. Ez a kórállapot az első lépés a nyelő­csőrák egyik típusának kialakulása felé: a nyelőcső alsó szakaszát béle­lő nyálkahártyasejtek külső megjele­nésének, biológiai tulajdonságainak megváltozása a gyomorból a nyelő­csőbe visszaáramló gyomorsav ha­tására.


Ugyancsak ez okozhat kellemetlenségeket a babát váró anyukáknak is, akiknél a megemelkedett hormonszint is gyengítheti a nyelőcső alsó záróizmát. Hajlamosító tényező lehet a túlsúlyosság, a várandósság, a dohányzás, az ún. Hirtelen fellépő nyelőcső felmaródás , melyet fizikai, vagy kémiai anyagok okoznak és égő fájdalommal, gyulladással járnak.


Leggyakrabban a véletlenül lenyelt savas, lúgos oldatok éven belüli kisdedeknél fordul elő. Nyelőcső gyulladás – a nyelőcsőgyulladás kórokilag lehet fertőzéses eredetű (bakteriális, vírusos, gombás, parazitás), kémiai ágens által okozott (sav- és lúgmérgezések, gyógyszerek), besugárzáshoz társuló, és leggyakrabban gastro-oesophageális reflux betegség által kiváltott. A reflux oka, hogy a megnövekedett hasi nyomás miatt a gyomorszáj kinyílik, és a sav vagy a savgőz a nyelőcsőbe vagy följebb áramlik.


A gyomor záró izma nem gyengül meg, hanem az alulról érkező túlnyomás miatt nem képes kellően zárni. Ezek a szöveti felmaródások, nyelőcső fekélyek idővel a mélyebb rétegeket, a nyelőcső izomzatát is érintve, illetve pusztítva, az egész falra kiterjedő hegesedést, fibrosist hozhatnak létre. A savcsökkentés káros hatása.


A daganat vagy rák, rosszul strukturált, éretlen, primitív sejtek kontroll nélküli, féktelen növekedése és terjedése a szövetekben. IV, Idült, krónikus nyelőcső lézió (sérülés) és a Reflux betegség megjelent szövődményei képezik a fokozatot. A gyomorsav visszafolyás komplikációja lehet a nyelőcsőben keletkező savas felmaródás , ami nyelőcsőgyulladást, Barrett nyelőcsövet (ez a nyelőcső rákos állapotot megelőző szakasza) vagy nyelőcsőrákot is eredményezhet. Ezek okozhatnak nehezített vagy fájdalmas nyelést. Kerülendők a nyelőcső alsó záróizmának feszességét csökkentő nyersanyagok, mint pl.


Javasolt továbbá a sok (napi min. 5), kis mennyiségű étkezés megtartása, illetve túlsúly esetén annak mérséklése (fogyókúra) előnyös. A stressz hatására az emésztőrendszer is sérülékenyebb lesz, émelygés, hányinger, hányás, a gyomorsav túltermelődése, nyelőcső felmaródás , reflux, gyomor- és bélrendszeri fekélyek, ürítési zavarok, visszatérő székrekedés, hasmenés is kialakulhat.


Az LPR kivizsgálása során nem feltétlenül észleljük a „hagyományos”, belgyógyászati refluxnál látható eltéréseket sem. A bolygóideg egy szakaszon a nyelőcső mellett fut, majd a gyomor falát is behálózza. A nyelőcső irritációja, kisebesedése, a szegycsont mögött jelentkező égő mellkasi érzésben, és az elhúzódó, gyakran görcsös köhögésben nyilvánul meg.


A gyomorsav a szájüregig is eljuthat, ahol kellemetlen savas ízt, rossz leheletet és gyors ütemben romló fogakat hagy maga után. A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések